Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van onze vereniging? Hieronder is te lezen hoe SkunK is ontstaan tot de vereniging die we nu kennen.

Oprichting

Na het Nederlands Kampioenschap Studentenkorfbal in 1989 werden onze oprichters benaderd door de studentenkorfbalcommissie van het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond met de vraag of zij een studentenvereniging op wilden zetten. 

Zij zijn zich vervolgens in gaan zetten om een team op te richten en wat toernooien af te gaan en zo is vervolgens het balletje gaan rollen. NSKV SkunK is officieus opgericht in 1991 (destijds als subvereniging van KV Noviomagum) als dé studentenvereniging van Nijmegen. 

Het bestuur bestond destijds uit een voorzitter, secretaris en penningmeester. Na enkele jaren onder de vleugels van Noviomagum, voelde SkunK zich sterk genoeg om op haar eigen benen te staan. Op 6 april 1998, bij de Bijzondere Algemene Ledenvergadering is na stemming besloten dat SkunK zelfstandig wilde worden. Vervolgens is de aanvraag van inschrijving bij het KNKV geregeld. Op 30 september 1998 is SkunK bij de Kamer van Koophandel ingeschreven, waarna SkunK een officiële vereniging werd.

jaar skunk!
0

De naam, roze kleur en het logo

Onze verenigingsnaam is bedacht tijdens een avondje brainstormen, waar ook het nodige biertje werd genuttigd (kan ook niet anders als je een studentenvereniging gaat oprichten). Op het moment van oprichting heette de Radboud Universiteit nog de Katholieke Universiteit Nijmegen. Met Studenten ervoor en Korfbal erachter, was de naam van onze roze vereniging geboren: SkunK!

Onze oprichters wilden een kleurtje dat mooi was en opviel. Dit bleek nog vrij lastig te zijn, aangezien er al veel kleuren in gebruik waren bij andere studentenkorfbalverenigingen. Bij het brainstormen kwam een eerste idee om een wit shirt met roze, groene en blauwe ballen te ontwerpen, dit naar aanleiding van de SKUNK plaat van Doe Maar (die een roze met groene hoes had). Druktechnisch werd dit echter te duur. Aangezien blauw en groen niet opvallend genoeg waren in de ogen van onze oprichters, werd er uiteindelijk gekozen voor roze en zwart als clubkleuren. En roze is de kleur waarin wij tot op heden vol trots korfballen.

Met de naam in het achterhoofd werden er vervolgens een ontwerp gemaakt van, natuurlijk, een stinkdier en zo was het eerste SkunK-logo geboren. Dit logo is in 2009 nog vernieuwd om met de tijd mee te gaan. Het nieuwe SkunK-logo werd het logo zoals we die tegenwoordig allemaal kennen.

Trainingen
De eerste SkunK-leden waren studenten die oorspronkelijk bij de burgerverenigingen KV Noviomagum en KV Keizer Karel korfbalden. Er kwam een diverse groep met (beginnende) korfballers op de trainingen af, waaronder ook veel korfballers die geen zin hadden om doordeweeks heen en weer te reizen voor een training bij hun thuisclub. Na de trainingen werd er gezellig nagepraat en geborreld en zo ontstond er een hechte vriendengroep. Met deze groep werden de eerste toernooien meegepakt in Nederland, maar ook in het buitenland (Denemarken, Tsjechië, Polen).

Competitie
Het eerste SkunK team (1991) was een midweekteam met een mix van studenten van Noviomagum en Keizer Karel. De trainingen en wedstrijden vonden plaats op de faciliteiten van Noviomagum en op de Katholieke Universiteit Nijmegen. Het eerste gemengde weekendteam is opgericht in 1994 en speelde onder de naam van Noviomagum in de 2e klasse. SkunK was destijds een 6e team van Noviomagum, maar met een eigen bestuur.

Geschiedenis KeizersCup

In 1995 is voor het eerste maal in samenwerking met Studentenkorfbalvereniging Vakgericht (Enschede) het Synergy toernooi georganiseerd. Dit toernooi werd afwisselend gehouden in Enschede en Nijmegen. De opkomst was wisselend, doordat het studentenkorfbal in Nederland destijds nog niet zo groot was. Er kwamen echter wel vaak buitenlandse teams op af (bijvoorbeeld Denemarken en Duitsland). In seizoen 2009-2010 werd het laatste Synergy toernooi georganiseerd, daarna zijn wij met SkunK zelf ons jaarlijkse toernooi gaan organiseren: de KeizersCup was geboren.

Jaar Keizerscup!
0